Mitä tarvitsen juoksuun?

Mitä tarvitsen juoksuun?

Juoksu tai hölkkä on helppo aloittaa - alkuun pääsee kunhan hankkii itselleen hyvät lenkkarit! Muut varusteet eivät ole niin kriittisiä, kunhan pukeutuu sään mukaan. 

Jos aiheeseen liittyy jokin tavoite, esim juoksutapahtuma tai tavoiteaika, seuraavaksi tärkeintä on harjoituspäiväkirja. Sellaisen voi toki tehdä mille tahansa ruutupaperille tai excel-taulukkoon, mutta käytännössä sen täyttö saattaa välillä unohtua, ellei se ole hyvin automaattinen. Esim älypuhelimiin saa ilmaiseksi sovelluksia (vaikka runkeeper tai sports tracker) joissa vai painetaan nappia harjoituksen alussa ja lopussa. Näin syntyy harjoituspäiväkirja, josta näkee lajeittain ajat ja matkat (puhelimen gps:stä) ja sitä kautta nopeuden. Mutta ei sykettä!

Syke ei ehkä tunnu erityisen tärkeältä mittauskohteelta, mutta se on! Jos sama lenkki menee kuukauden päästä viisi minuuttia nopeammin, kyse voi olla parantuneesta kunnosta. Tai sitten vain tuli juostua apinan raivolla ihan samankuntoisena. Eroa ei voi tietää ilman syketietoa. Jos nopeampi juoksu tapahtui samalla tai pienemmällä sykkeellä kuin hitaampi, niin voi olla varma että kunto on kohennut! Tai jos juoksee mittarista katsoen samalla sykkeellä, niin aika kertoo onko kunto parantunut.

Minimissään lenkkipolulle voi siis suunnistaa älypuhelimen ja sykevyön kanssa - siis täysin ilman mitään sykemittarikelloa tms. Nykyiset sykevyöt käyttävät BLE-tekniikkaa (bluetooth low energy) joten puhelin osaa suoraan lukea niitä!  Vanhemmat sykevyöt käyttivät ns ANT+ tekniikkaa jota useimmista puhelimista ei löydy. Kunhan ostat BLE-sykevyön niin saat sen suoraan kiinni vaikka runkeeperiin ja harjoituslogi on ns täydellinen!

Mutta ne meistä joita sykevyö ärsyttää, voivat käyttää myös rannemittausta. Kun on muutaman kerran pakkasessa repinyt vaatteet päältään ja yrittänyt sylkemällä saada vyön tarpeeksi kosteaksi että se toimisi, saattaa teillä muillakin olla halu vaihtaa rannemittaukseen. Ja jos juoksukello tukee BLE:tä, niin sykedatan saa ohjattua runkeeperiin kellon oman älysovelluksen sijaan. Edullisimpien kellojen omat sovellukset ovat pääsääntöisesti ns karvalakkiversioita, eikä niissä useinkaan ole gps-tietoa, joten harjoitustietojen matkat ovat vain suuntaa antavia, koska ne perustuvat askelmittaukseen. 

Myös muiden kellojen kanssa saa harjoituksen GPS-träkin talteen, mutta sykkeen yhdistäminen samaan harjoitustiedostoon voi olla hankalampi. Riippuen kellon sovelluksesta se saattaa onnistua, mutta ominaisuus on sitten rajoitettu vain tuohon kyseiseen sovellukseen.

Aiheeseen liittyen

Digitaalinen valmentaja
Digitaalinen valmentaja
Kun tähtää juoksussa tavoitteeseen, olipa se sitten maratonin suorittaminen tai ajan parantaminen, on tärkeää saada siihen apuja ja valmennusta. Oikea valmentej
Lue koko artikkeli
Sykemittaus ranteesta: käytännön testi urheilukello versus vyö
Sykemittaus ranteesta: käytännön testi urheilukello versus vyö
Sykevöitä pidetään yleisesti hyvin tarkkoina tai parhaina mittalaitteina sykkeen jatkuvaan mittaukseen maasto-oloissa. Mutta kuinka tarkkoja ovat ranteesta sykk
Lue koko artikkeli
Miten tarkkoja sykemittarit ovat?
Miten tarkkoja sykemittarit ovat?
Tarkin syke - laboratorioiden ulkopuolella - saadaan sykevyöllä. Mutta miten tarkkoja ovat rannemittarit?
Lue koko artikkeli
Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.

1 / 6