Miten tarkkoja sykemittarit ovat?

Miten tarkkoja sykemittarit ovat?

Sairaaloissa sykettä mitataan EKG-laitteilla, jotka mittaavat sydänsähkökäyrän kokonaisuudessaan. Ne ovat tarkimpia mittalaitteita, ja syke on vain yksi lukema jonka laite kertoo. Analysoimalla koko EKG käyrän, eikä vain sykkeen tahtia, ne paljastavat huomattavasti enemmän lääketieteellisiä asioita.

Nykyään on olemassa myös sykevöitä, jotka myös mittaavat sydänsähkökäyrän eli ovat EKG-tyyppisiä laitteita. Esimerkiksi sydämenlyöntivälien vaihtelusta voidaan tällöin kotioloissakin saada tärkeää tietoa mm palautumisesta yms.

Jos unohdetaan EKG ja mietitään vain itse sykettä, niin sykevyöt ovat urheilukäytössä edelleen se tarkin mittaustapa. Mutta ranteesta sykkeen mittaavat laitteet, eli ns optiset mittarit, ovat myös hyvin tarkkoja! Eroja tulee mm mittalaitteesta, esim Nordicin piiri NRF52832 tunnetusti mittaa sykkeen erittäin hyvin ja sitä käytetään hyvin monen eri valmistajan laitteissa ja ne ovat sikäli itse mittaamisen osalta täysin identtisiä. Eri piireissä on eri määrä ledejä ja niiden valotaajuudet ovat erilaisia - useampi lediset ovat tarkempia koska ne pystyvät lukemaan verisuonten tietoja useammalla kaistalla.

Jonkun verran eroja tulee myös siitä ohjelmistosta, joka syketietoa analysoi, mm minkälainen virheenkorjausalgoritmi siinä on. Näin samaa piiriä käyttävät eri laitteet siis voivat näyttää käyttäjälle syketiedot keskenään eri tavalla. Kalliimmat ja tunnetut valmistajat ovat suuremmalla todennäköisyydellä oikeassa.

Olen itse vertaillut sykemittareiden lukemia lääketieteellisten mittareiden kanssa ja huomannut erot hyvin pieniksi. Mutta tämä voi riippua myös ihotyypistä, verisuonten näkyvyydestä - siis ovatko ne pinnassa vai syvemmällä, jne. Joten varminta olisi rannesykemittarin oston jälkeen itse kokeilla näyttääkö se samaa lukemaa kuin tarkemmat mittarit ja vasta sen jälkeen uskoa siihen. 

Optisten mittarien tarkkuus riippuu myös lajista. Juoksu ja hölkkä ovat niille helpoimpia lajeja ja pyöräily vaikeampi - ainakin HS:n selvityksessä!  Mutta myös juoksussa voi tulla ongelmia, jos juoksyrytmi resonoi sykkeen kanssa - esim syke 140 ja juoksija ottaa 70 askelta minuutissa. Optinen mittari mittaa verisuonen laajuutta (valon heijastuksen vaihtuvuutta kun ledi valaisee ihoa) ja tämä vaihtelu yleensä menee sykkeen tahdissa. Mutta askelten tärähdysten aiheuttamat pienet paineaallot verisuoniin saattavat sekoittaa tämän päättelyn, jos ne "sattuvat sopivasti". Tässä kohtaa virheenkorjausalgoritmien erot pääsevät esiin!

Jos sykelukemaa ei tulkitse liian tarkasti, vaan tyytyy vertailemaan omia suorituksia keskenään, niin mahdollisesta virhelukemasta huolimatta syke-erot luultavasti ovat todellisia.

Aiheeseen liittyen

Digitaalinen valmentaja
Digitaalinen valmentaja
Kun tähtää juoksussa tavoitteeseen, olipa se sitten maratonin suorittaminen tai ajan parantaminen, on tärkeää saada siihen apuja ja valmennusta. Oikea valmentej
Lue koko artikkeli
Sykemittaus ranteesta: käytännön testi urheilukello versus vyö
Sykemittaus ranteesta: käytännön testi urheilukello versus vyö
Sykevöitä pidetään yleisesti hyvin tarkkoina tai parhaina mittalaitteina sykkeen jatkuvaan mittaukseen maasto-oloissa. Mutta kuinka tarkkoja ovat ranteesta sykk
Lue koko artikkeli
Mitä tarvitsen juoksuun?
Mitä tarvitsen juoksuun?
Alkuun pääsee todella helposti, hyvät lenkkarit riittävät! Mutta jos juoksuun liittyy jotain tavotteita, on muutamia asioita joista on erityisesti apua
Lue koko artikkeli
Takaisin blogiin

1 kommentti

Tämä artikkeli on hatusta vedettyä totuutta. Optiset aktiivirannekkeet eivät mittaa lähimainkaan tarkasti sykettä. Virhe-ero eri sykkeillä myös vaihtelee,joka tekee mittaamisesta vielä hankalampaa. Samaa voi sanoa pulssi-oksimetreistä.

Tarkimman mittausarvon saa sormimittauksella joko ranteesta tai kaulavaltimolta. Ongelma on vain siinä että jos syke on vaimea tuntuma on tällöin heikko.

Kuka keksisi sellaisen laitteen,joka simuloisi EKG-mittausta, mutta pienellä kannettavalla laitteistolla. Lätkät rintaan, sykkeen tulokset blutoothin kautta kannettavaan pieneen laitteeseen tai kännykkään,josss luodaan käyrä ja tulokset.

Mittaaja

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.

1 / 6