Musiikkia lenkkipolulle

Musiikkia lenkkipolulle

Lenkillä on toki mukava juosta kaverin kanssa tai porukassa, mutta käytännössä useimmiten matkaan tulee lähdettyä ihan yksin. Ainakin minulla. Silloin on mukava ottaa seuraksi musiikkia tai äänikirja, jolloin tietenkin tarvitaan kuulokkeet korville.

Kuulokkeita valitessa ehkä ensimmäinen kysymys on: haluatko lenkille ilman puhelinta vai onko se joka tapauksessa mukana?

Jos puhelin on mukana, ja useinhan se on jo ihan gps-träkin takia, saa puhelimesta tietenkin myös äänet kuulokkeisiin. Soittolistan, podcastin, spotifyn tai äänikirjan, mitä nyt kulloinkin tekee mieli kuunnella. Tarvitaan siis vain itse kuulokkeet ilman sen kummempia ominaisuuksia. Mutta oma vankka näkemykseni on, että kuulokkeiden tulee olla langattomat! Langalliset sotkeutuvat ja/tai piuhoja joutuu pujottamaan vaatteiden välistä, tai sitten ne heiluvat silmien edessä, hiki valuu johtoja pitkin ja tarttuu niihin, ja sitten kuulokkeet lähtevät korvilta kun ihoon hiellä liimautunut johto kinnaa vastaan päätä kääntäessä jne. Toki jos näin ei käy, niin langallisia kuulokkeita voi ilman muuta käyttää ja semmoiset ovat varmaan tulleet jo puhelimen kylkiäisenäkin. Langattomat eivät mielestäni jää äänenlaadullisesti lainkaan langallisista jälkeen - molemmissa on malleja halvoista hyvin laadukkaisiin. Massajuoksutapahtumissa joskus voi kyllä kuulla häiriöääniä naapureilta kun laitteita on paljon ja tiheässä.

Seuraava kysymys on kuulokkeiden malli, ja se riippuu paljon käyttötavasta. Langattomiakin kuulokkeita on kahta mallia: joko täysin toisistaan irrallaan olevat ns earbuds tyyppiset, tai sitten jonkinlaisella yhdysjohdolla toisiinsa liitetyt. Toinen jaottelutapa on korvan sisään menevät (in-ear) malliset versus sellaiset jotka tukeutuvat jonkinlaisella sangalla korvaan.

Nyt jos on jo henkisesti hylännyt kaikki johdolliset mallit, voi tietenkin kysyä miksi edes harkitsisi yhdysjohdollisia - silloinhan se johtosotku tulee takaisin kuvaan. Mutta se yhdysjohto voi olla myös jäykempi ja jäntevämpi kaari, joka kiertää niskan takaa. Tämmöiset eivät erityisesti takertele käytössä joten ne ovat yksi hyvä vaihtoehto.

Jos ei halua minkäänlaisia johtoja, voi valita täysin langattomat, englanniksi usein TWS (true wireless) termillä kulkevat kuulokkeet. Näillä on oma kannattajakuntansa, mutta omat käyttökokemukseni niistä eivät ole erityisen positiivisia.  Ensinnäkin suurin osa TWS kuulokkeista on in-ear-tyyppisiä, eli ne menevät korvan sisään. Minulla ne pysyvät kohtuullisen hyvin paikallaan kävellessä tai muuta kevyttä puuhatessa - mutta eivät juostessa! Joten ainakaan minun korvien muodolle ja juoksutyylille ne eivät käytännössä toimi. Mutta taas esimerkiksi talvella, kun pipo tulee korvien päälle ja sulkee kuulokkeet sisäänsä, tilanne muuttuu. Ja pyöräillessä on jopa hyvä että ne menevät mahdollisimman piiloon, ettei kypärä paina korvia.

Putoamisongelman lisäksi TWS:n toinen joitakuita (lue: minua itseäni) häiritsevä piirre juoksussa on hikoilu. Korvaan sisään menevä kuuloke ikäänkuin kanavoi kaiken hien korvan sisään, ja iho voi siitä ärsyyntyä - varsinkin pitkillä hiostavilla lenkeillä kesällä. Jälleen kerran laji ja vuodenaika vaikuttaa, oman korvan anatomian lisäksi.

Sitten on se sangallinen vaihtoehto. Siis ei roikkuva johto vaan jämäkämpi sanka. Jos haluaa pitkän akkukeston kunnon volyymeilla, tulee laitteille väistämättä hivenen painoa. Painoa lisää myös jos itse kaiuttimet ovat isommat ja laadukkaammat ja kunnolla ulkoisista hälyistä eristetyt, ja kaikkein parhaat kuulokkeethan ovat juuri tällaisia. Painon tasaamiseksi niitten sanka menee perinteisesti päälaen yli. Käytän itsekin tuon tyyppisiä kotioloissa. Mutta en juostessa! En halua kovin järeää mallia lenkkipolulle, enkä mitään menevän pään yli, enkä myöskään niin tiiviisti korvien päälle meneviä etten lainkaan kuule ympäristöä.

Malli josta itse juostessa pidän eniten kiertää niskan ympäri takakautta ja ovat selkeästi kevyet, vaikka sitten hieman akun keston kustannuksella. Ne eivät ole ihossa kiinni eivätkä hiosta, ja niiden sangat lepäävät kevyesti korvien päällä, joten ne eivät tipahda. Tämmöisiä malleja olen käyttänyt jo yli kymmenen vuotta. Mutta näitä sangallisiakin on sekä in-ear tyyppisiä että melko uutena tulokkaana luujohdekuulokkeita, jotka ovat uusin suosikkini.

Luujohdemallit jättävät korvakäytävän vapaaksi, jolloin kesähelteillä korvat eivät hikoa sisältä juuri ollenkaan - kuuloke koskee ihoa korvan edessä (luun päällä), jota kautta ääni kulkee. Erityisesti pitkät lenkit tykkään mennä tämmöisillä! Huonona puolena voisi mainita että äänenlaatu on jonkun verran herkkä sille, että kuulokkeet ovat juuri oikeassa kohdassa. Väärin asetettuna diskantit vaimenevat ja ääni menee tunkkaiseksi, mutta oikean kohdan oppii muutamilla käyttökerroilla. Toinen huono puoli näissä tuli havaittua nyt marraskuussa, kun pyöräillessä piti siirtyä pipoon/huppuun, ja nämä mallit ulkonevat liikaa korvan kohdalla, jotta kypärän saisi ihanteellisesti paikalleen. Joten nyt talveksi siirryin pyöräillessä podeihin, mutta juostessa käytän edelleen luujohteita.

Sitten taas jos haluaa jättää puhelimen kokonaan pois lenkeiltä, pitää joko rannelaitteessa tai sitten itse luureissa olla prosessointikykyä ja muistia, jotta sinne voi ladata vaikka soittolistan. Tämmöisiäkin laitteita löytyy ja esim tämän kaupan Q1 kuulokkeissa (jotka siis itselläni ollut tämän syksyn käytössä) on noin 100 tunnin kapasiteetti musiikille (8 gigaa muistia ja gigaan mahtuu 16 tuntia jos on koodattu 128kbps). Mutta koska minulla on käytännössä aina puhelin mukana, niin en ole käyttänyt soittolistan muistitallennusta kuin testimielessä. Niille joille tuo on haluttu ominaisuus, niin Q1:iä vain tilaamaan. Tämä Q1 itse asiassa on myös vedenpitävä, joten sitä voisi käyttää vaikka uimahallissa, mutta itse en tätä lajia juurikaan harrasta.

On myös rannelaitteita, joihin saa ladattua musiikkia, jolloin kuulokkeissa ei erillistä muistia tarvi. Mutta jotta selviäisi pelkällä rannelaitteella ja kuulokkeilla, pitää rannelaitteessa olla myös GPS, jotta harjoitukset saisi järkevästi mitattua, joten silloin mennään heti vähän kalliimpaan sarjaan - alle satasella ei tällaista settiä saa, ja niitä satasiakin saa laittaa pinoon aika monta. Itse asiassa olen tuollaistakin ehtinyt kokeilla - käytin apple watchia reilun parin vuoden ajan ja sen kanssa pärjäsi lenkillä nätisti ilman puhelinta. Tykkäsin! Mutta sitten urheillessa irtoava hiki tai ehkä joku muu asia sai sen hajoamaan juuri takuun umpeuduttua, enkä ole viitsinyt enää laittaa satasia asiaan, josta selviää muutamalla kympillä kunhan on kännykkä juostessa aina mukana. Kännykän saa kesälläkin vaikka urheiluvyöhön, jos ei tykkää käyttää rannekoteloita (niinkuin itse en tykkää) eikä halua sortsien ja T-paidan lisäksi muuta. Mutta nämä valinnat kannattaa tietenkin jokaisen miettiä omista lähtökohdistaan!

 

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.

1 / 6