Vertailu Amazfit Bip vs P8

Vertailu Amazfit Bip vs P8

Yksi viime vuoden suosituimmista edullisista älykelloista on Amazfit Bip. Niitä saa reilusti alle satasella Suomestakin ja kellosta löytyy kuitenkin melko kattavat träkkäys- ja muut ominaisuudet. Edullinen kello houkuttelee monesta syystä: sitä ei tarvitse varoa ja varjella aivan yhtä intensiivisesti kuin kallista älykelloa. Sen uskaltaa jättää pukuhuoneen penkille sillä aikaa kun käy suihkussa ja saunassa. Jos hiki ajan myötä tihkuu koneiston sisään ja saa sen kotelon tai koneiston sekaisin, ei vahinko ole niin suuri.

Mutta myös valikoimistamme löytyvä P8 on hyvin vastaava kello ja sen voi saada jopa hieman halvemmalla kuin enemmän julkisuutta saaneen Amazfitin. Tässä blogissa on vertailtu niiden ominaisuuksia.

Jos aloitamme ulkonäöstä ja rannekkeesta, huomaamme kellot melkein identtisiksi. Molemmissa on 1,4 tuumainen värinäyttö ja muoviranneke. Kummassakin on tasan yksi nappi oikealla sekä kosketusnäyttö. Menuissa liikutaan ja toimintoja valitaan kätevimmin svaippaamalla sormea näytöllä eri suuntiin, ja kellot ovat "käyttöjärjestelmän" osaltakin aivan samanlaisia. Amazfitin uusimmissa malleissa kuitenkin on hivenen suurempi resoluutio näytössä, vaikka sen fyysinen koko onkin sama.

Käyttömukavuuden osalta tärkeää on akun koko ja kesto. Amazfit lupaa ja myös oikeasti kestää yli viikon, jos ei treenaa ihan päivittäin ja vajaan viikon jos treeni on tiheämpää. Mutta myös P8 kestää aivan samalla tavalla, käytännössä tässäkään suhteessa ei ole eroa. Sinänsähän akun kesto ei ole aivan valtavan kriittistä, jos lataa kelloa öisin, mutta jos haluaa seurata sen avulla unen laatua niin alle 2 päivää kestävät akut eivät käytännössä toimi koska kello pitää laittaa lataukseen joka yöksi. Mutta unta seuratessa tai vaikkapa paljon matkustellessa kellon latauspiuhojen ainainen setviminen voi käydä ärsyttävän työlääksi jos akku olisi hyvin lyhytkestoinen. Näillä kummallakaan siis sitä ongelmaa ei ole.

Urheilu- ja terveyskellon avaintoimintona on sykkeen mittaus. Se löytyy molemmista kelloista, kuten myös happisaturaation ja verenpaineen mittaus. Kaksi jälkimmäistä eivät ehkä ole koskaan ihan lääkäritasoa, mutta molemmat laitteet käyttävät samantyyppisiä LED-valopohjaisia antureita ja erot tulevat signaaleja tulkitsevien algoritmien kyvykkyyseroista. Tärkeimmän, eli sykkeen, ne mittaavat suurinpiirtein yhtä hyvin. Aikomukseni on tehdä tästä sykevertailusta vielä erillinen blogipostaus lähiaikoina. 

Muita ominaisuuksia, kuten ajanottoa, hälytystä, säätilanteen seurantaa, musiikintoiston ohjausta, puhelimen viestejä yms voi myös hoitaa kummallakin laitteella, sen mukaan kuin kukakin kokee niitä käteväksi käyttää. Amazfitissä näitä kivoja pikkuominaisuuksia on vähän enemmän, mutta se että ovatko ne juuri niitä asioita joita itse haluaa käyttää, on tietenkin jokaisen oma arvio.

Iso ero löytyy sen sijaan laitteen urheilulajien listalta. P8 tukee kourallista perusvaihtoehtoja (juoksu, kävely, pyöräily) ja muutamaa vähän erikoisempaa (hyppynaru, sulkapallo, koripallo, jalkapallo). Amazfitissä taas lista on paljon pidempi, lajeja on kymmeniä, sisältäen mm. lajeina juoksumaton, joogan, uinnin, suotulaitteen, kriketin, miekkailun, karaten, tanssin jne. Sitten se että mikä vaikutus tällä lajin valinnalla on, onkin jo vähän hämärämpi kysymys. Joissakin tapauksissa käytetään ja näytöllä näytetään vähän eri mittauslukemaa lajista riippuen, esim juoksumaton tapauksessa ei oteta matkaa gps:stä vaan askelmittarista. Mutta useimmissa tapauksissa kello käynnistyy aivan identtiseen mittaustilaan riippumatta siitä mikä valinta oli. Ero näkyy vain jälkikäteen tuloksia tulkitessa, tilastomerkintä menee sen lajin piikkiin mikä oli valittu käynnistettäessä. Mutta jos vaikka tennispelaaja merkkaisi kaikki treeninsä sulkapalloksi ja tietäisi itse tämän tuloksia tulkitessaan, mitään tietoa ei jäisi pois, vaikka tilastomerkinnät olisivatkin periaatteessa väärin.

Varsinaisten kellosta löytyvien ominaisuuksien lisäksi tärkeää on kelloa ohjaava älypuhelimen sovellus. Esimerkiksi harjoituksen kokonaiskuvaa on järkevämpi ja helpompi tarkastella jälkikäteen isommalta näytöltä. Amazfitin ZEPP sovellus ja P8:n DaFit ovat hyvin samankaltaisia, mutta ZEPP osaa hyödyntää älykellon GPS:ää suoraan siten, että harjoitustiedoissa on heti käytössä tarkempi GPS:ään perustuva matkan ja sitä kautta nopeuden mittaus. Itse kellossa siis tätä GPS:ää ei ole (kummassakaan laitteessa) vaan se tieto otetaan puhelimesta. Jos juoksee ilman puhelinta, niin tämä melkoisen tärkeäkin tieto jää silloin molemmissa tapauksissa puuttumaan.

Tästä päästäänkin varsinaiseen käyttötapakysymykseen: kelpuuttaako kukaan tosissaan harjoitteleva näitä kellonvalmistajien omia sovelluksia (zepp tai DaFit) treeniseurantaan? Vai otetaanko käyttöön vaikkapa MapMyRun tai Runkeeper sovellus, joissa on huikeasti parempi käyttöliittymä, reaaliaikainen väliaikojen välitys korvanappiin (jos sellaista käyttää), virtuaalivalmentajat yms yms. Oma ehdoton suositukseni on, että ilman muuta näitä parempia ohjelmia kannattaa aina käyttää, kunhan vain mittalaite sitä tukee. Ja tässä tuleekin hyvin mielenkiintoinen toteamus: molemmat laitteet integroituvat oikein mukavasti kumpaankin noista sovelluksista, mikä tekee kummastakin hyvin varteenotettavan juoksuapuvälineen. On syytä korostaa, että suurimmasta osasta halpoja älykelloja tätä sykkeenvälitysominaisuutta ei löydy, mutta näistä malleista se siis löytyy!

Jos ja kun harjotteita alkaa tallentamaan vaikkapa MapMyRunin kautta, häviää samalla urheilulajien listan epäsuhta: sovelluksessa niitä on satoja, kun kelloista niitä löytyy max kymmeniä. Tällä tavalla käytettynä kellot ovat käytännössä aivan toistensa veroisia eikä eroja ole.

On kuitenkin yksi tekijä, jossa Amazfit miellytti minua hieman enemmän. Siinä on eräänlainen yleisaktiivisuusmittari (PAI-pisteet) joka on ehkä epätarkka ja viihteellinenkin tapa mitä päivän aktiivisuutta, mutta itseäni se miellytti enemmän kuin puhdas askelmittari, joka taas on P8:n pääasiallinen aktiivisuuden seurantatapa. P8 eduksi taas voi lukea sen edullisemman hinnan. Itse olen pitänyt P8:aa jo noin vuoden ajan ranteessa, mutta kun testiä varten vaihdoin sen kuukauden ajaksi Amazfitiin, en oikeastaan huomannut käytännössä mitään eroa.

Aiheeseen liittyen

Tarvitsenko gps:n?
Tarvitsenko gps:n?
Harjoitusten pituutta, ja siten myös nopeutta, ei käytännössä pysty ilman paikannusta (gps) selvittämätään! Mutta kun gps on jo puhelimessa, niin tarviiko sen e
Lue koko artikkeli
Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.

1 / 6