Tarvitsenko gps:n?

Tarvitsenko gps:n?

Tai oikeammin, tarvitaanko satelliittipaikannusta. Nimittäin GPS:n lisäksi on muitakin järjestelmiä, kuten GLONASS, joka paikoitellen toimii paremmin pohjoisissa oloissa tai GNSS eli Galileo. Parhaissa suunnistuslaitteissa on useampi järjestelmä rinnakkain ja laite osaa valita aina parhaan.

Ensinnäkin juoksun tai muun liikuntatapahtuman (pyöräily, vaellus jne) matkan mittaaminen ei käytännössä onnistu muuten kuin paikannuksen avulla. Sitä kautta myöskään nopeutta ei saa yleensä selville ilman sitä, joskin joissakin kalliimman hintaluokan laitteissa (kuten ruotsinlaivoissa tai takseissa) voi olla inertiasuunnistuslaitteita eli teknisesti kiihtyvyysanteruita, joiden kautta paikannus jatkuu vaikka gps-signaali häviäisi. Mutta harvemmin kelloissa. 

Paikannus on siis sinänsä pakosti oltava, jos haluaa järkevän tarkkuuden suorituksen mittaukseen, mutta onko gps:n oltava urheilukellossa? Nimittäin lähes kaikissa puhelimissa on jo valmiiksi gps ja useimmiten se kulkee joka tapauksessa mukana. Riittää että pystyy yhdistämään puhelimen gps:n ja sykemittauksen samaan mittaustapahtumaan! Tämä onnistuu ihan ilmaisilla apeilla, esim runkeeperillä jota itse käytän, kunhan vain sykemittari lähettää syketiedon BLE-tekniikalla. Siis bluetoothilla (BLE = bluetooth low energy), joka puhelimista nykyään yleensä löytyy. Esim tämän kaupan P8-kellolla tämä onnistuu.

 

Mutta ihan kaikissa tilanteissa, kuten uimisessa, kännykkä ei luultavasti ole mukana. Tai jos kesällä haluaa juosta kevyesti T-paidassa ja shortseissa, ja inhoaa rannetelineitä kuten allekirjoittanut, puhelin ei ehkä luontevasti kulje mukana. Silloin gps-kello voi olla hyvä ratkaisu! 

GPS-kelloa valitessa kannattaa kuitenkin ensin miettiä paria muutakin asiaa. Esim haluaako juostessa kuunnella musiikkia, ja pystyykö kello lähettämään korvanappiin haluamaansa palvelua, esim spotifyta tai bookbeat:ia, vai pitääkö itse ensin valmistella ja siirrellä sinne omat soittolistat? Ja jos pitää niin kuinka helposti se onnistuu?

Musiikin lisäksi oleellista voi olla se haluaako käyttää samaa kelloa myös unen laadun seurantaan? Gps syö melko paljon akkua, joten gps-kellot ovat yleensä vähän järeämpiä eli painavia pitää ranteessa yöllä. Tai sitten jos kyseessä on sirompi malli niin akku ei kestä kahta päivää peräkkäin lataamatta, jolloin se käytännössä tulee pidettyä laturissa yön yli, eikä siitä silloinkaan ole unimittariksi. Joten luultavasti unenseurantaan tarvii sitten erillisen laitteen, jos tämmöiseen mittaukseen haluaa lähteä.

Pienenä erikoispiirteenä joissakin gps-kelloissa on myös NFC-toiminto, jota kautta kelloon voi linkittää maksumahdollisuusen (apple pay tms). Näin voi lenkillä taukopisteellä käydä ostamassa vaikka juomaa ja maksaa sen kellon kautta ja lompakon voi siis jättää kotiin. Kunhan tietää paikat jossa tämä kellomaksu onnistuu!

Aiheeseen liittyen

Vertailu Amazfit Bip vs P8
Vertailu Amazfit Bip vs P8
Yksi viime vuoden suosituimmista edullisista älykelloista on Amazfit Bip. Mutta kuinka paljon ominaisuudet eroavat P8 kelloon verrattuna. Lue vertailu!
Lue koko artikkeli
Mitä tarvitsen juoksuun?
Mitä tarvitsen juoksuun?
Alkuun pääsee todella helposti, hyvät lenkkarit riittävät! Mutta jos juoksuun liittyy jotain tavotteita, on muutamia asioita joista on erityisesti apua
Lue koko artikkeli
Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.

1 / 6